Co jest w nazwie?
Etykiety na słoikach z miodem mogą być wręcz mylące dla wielu osób, zwłaszcza gdy są zestresowane podczas zakupów spożywczych i po prostu szukają wysokiej jakości żywności, aby nakarmić siebie i członków rodziny. Najprawdopodobniej widziałeś etykiety takie jak surowe , niefiltrowane , czyste i organiczne . Ponadto wiele produktów, np. miód, może być oznakowanych miodem pasteryzowanym lub niepasteryzowanym , a także miodem niepasteryzowanym . Co to wszystko znaczy? I czy to w ogóle ma znaczenie (bo to wszystko jest naturalne, prawda?) Więc, w zasadzie, jaka jest tutaj różnica?
Na początek spójrzmy na czysty miód. Wszystko, co jest oznaczone jako czysty miód, musi (przynajmniej w wielu krajach) być dokładnie tym, 100% czystym miodem bez żadnych dodatków, takich jak syrop kukurydziany (który jest czasami dodawany do komercyjnych produktów miodowych, aby zaoszczędzić koszty). Jednak nawet jeśli etykieta mówi „czysty miód”, nie mówi dokładnie, w jaki sposób miód jest produkowany. Powszechnie uważa się, że dobrym pomysłem jest szukanie dodatkowych informacji, aby upewnić się, że uzyskujesz korzyści i wartość, jakich oczekujesz od produktów, za które płacisz ( caveat emptor! ). Propolis i kit pszczeli to produkty pochodzenia naturalnego, które są produkowane przez pszczoły.
Surowa oferta
Jaka jest więc różnica między miodem surowym a miodem czystym? To jest proste: różnica polega na tym, że „surowy” miód nie był podgrzewany ani pasteryzowany w temperaturze wyższej niż 118 stopni Fahrenheita (47,78 stopni Celsjusza dla nachylenia metrycznego). Miód, który nie został podgrzany do tej temperatury, zachowuje wszystkie naturalnie występujące enzymy, witaminy i minerały, dzięki czemu możesz czerpać pełne korzyści z jedzenia surowego miodu.
Istnieje jednak konflikt opinii, że prawdziwy surowy miód jest niefiltrowany, a wszelkie resztki pszczół i wosku należy pozostawić do osiadania i tratwy z „czystym” miodem pobieranym z kranu umieszczonego 16 cali lub więcej niż zwykle na miodzie czołg. Dopóki miód nie został nadmiernie podgrzany, podgrzany lub poddany mikrofiltracji, to to, co spożywasz, jest surowe.
Według Healthline, zespołu zajmującego się sprawami medycznymi, który zobowiązał się do zapewnienia naukowej dokładności i integralności całej zawartości, surowy miód to miód, jaki istnieje w ulu. Wytwarza się go poprzez ekstrakcję miodu z plastrów ula i wylanie go na siatkę lub nylonową tkaninę, aby oddzielić miód od zanieczyszczeń, takich jak martwe pszczoły lub wosk pszczeli (wosk pszczeli to produkt wytwarzany z plastrów miodu i innych pszczół).
Miód ekologiczny produkowany jest z pyłków nieuprawianych roślin lub drzew, które nie zostały poddane żadnym chemicznym pestycydom ani nawożone przez człowieka. Pszczoły zwykle latają do 2 mil od ula w poszukiwaniu kwiatów, więc wszystkie kwiaty w promieniu dwóch mil muszą być uważane za naturalne lub pochodzące z danego obszaru, aby miód był naprawdę ekologiczny. Miód oznaczony jako „ekologiczny” niekoniecznie jest surowy lub minimalnie przetworzony, chyba że tak mówi etykieta ( sprawdź certyfikat! )
Miód niefiltrowany oznacza, że miód nie został przetworzony w celu usunięcia drobnych cząstek, często nawet pyłku. Miód filtrowany to nie to samo, co miód przecedzony, który przed wlaniem do słoików usuwa części pszczół i inne zanieczyszczenia. Miód filtrowany nadal zachowuje pyłki i inne dobroczynne właściwości miodu. Jednak często jest również podgrzewany, aby ułatwić proces filtrowania, ale wtedy miód nie jest już surowy. Miód niefiltrowany nie jest surowy, chyba że tak mówi etykieta. Wybór surowego, niefiltrowanego miodu zapewnia zachowanie większości właściwości.
Ale czekaj, jest więcej
Jeśli widzisz na etykiecie miód naturalny , oznacza to, że miód jest czysty, nie zawiera żadnego dodanego koloru, sztucznych aromatów ani substancji syntetycznych. Oznacza to, że otrzymujesz 100% miodu (chociaż można go przetwarzać, co oznacza, że został pasteryzowany przez zastosowanie ciepła w celu zniszczenia drożdży tolerujących cukier). To powiedziawszy, najwyraźniej nie jest niczym niezwykłym, że dodatki, takie jak syrop kukurydziany, są dodawane do miodu przemysłowego w celu obniżenia kosztów produkcji.
Nie tak dawno Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności odkryła dużą ilość „fałszywego” miodu, który został pokrojony tanim syropem, a następnie sprowadzony jako prawdziwy miód. Tak, oszustwa w żywności i fałszywy miód to rzecz, a ostatnie próbki z importu miodu pokazują, że 22 procent próbek zawierało tańsze cukry, takie jak ryż i syrop z trzciny cukrowej. Apimondia 2019, konferencja The International Honey Industry: 40 procent zgłoszeń konkursowych zostało odrzuconych z powodu zanieczyszczenia lub zafałszowania! Seria Netflix, Rotten , zawiera doskonały odcinek o podrabianym miodzie i jego wszechobecności w międzynarodowym handlu miodem.
Co jeśli etykieta mówi o zwykłym miodzie ? Produkcja zwykłego miodu obejmuje jeszcze kilka kroków przed butelkowaniem. Kroki takie jak mikrofiltracja, szybkie ogrzewanie, a następnie szybkie chłodzenie lub pasteryzacja. Pamiętaj, wyjaśniliśmy, że pasteryzacja miodu oznacza stosowanie wysokiej temperatury do 118 stopni Fahrenheita przez określony czas w celu zniszczenia drożdży tolerujących cukier. Pasteryzacja wydłuża okres przydatności miodu i sprawia, że jest on bardziej płynny. Mikrofiltracja usuwa wszelkie ślady pyłku z miodu, czyniąc go mniej pożywnym, ale opóźnia krystalizację, usuwając wszelkie cząstki stałe, na których mogą rosnąć kryształy. Podczas gdy podgrzewanie (nawet podgrzewanie błyskawiczne) nie zawsze może technicznie pasteryzować miód, może to pogorszyć smak.
W Kanadzie nie ma wymogu pasteryzacji miodu, a wielu konsumentów preferuje surowy, niepasteryzowany miód, ponieważ zawiera naturalne drożdże, enzymy i śladowe ilości pyłków z lokalnych kwiatów i drzew. W przeciwieństwie do mleka pasteryzowanego, które zabija organizmy postrzegane jako szkodliwe, pasteryzacja miodu nie dotyczy bezpieczeństwa żywności: chodzi o wydłużenie trwałości miodu, ponieważ pasteryzacja spowalnia naturalny proces granulacji, dzięki czemu dłużej pozostaje w postaci płynnej lub sypkiej ( co jest przydatne, jeśli jest dozowane z wyciskanej butelki lub łatwiejsze do odmierzenia podczas gotowania lub pieczenia).
To bardzo normalne, że miód z czasem ulega granulacji lub krystalizacji. Kiedy tak się dzieje, miód zaczyna wyglądać mętnie i powoduje oddzielenie części płynnej na wierzchu bardziej zwartego, skrystalizowanego dna. Granulowany miód można łatwo przywrócić do płynu poprzez ponowne podgrzanie. Mimo że pasteryzacja opóźnia granulację miodu, nie zatrzymuje go na zawsze i nie ma nic złego w granulowanym miodzie, ponieważ nadal zachowuje cały smak i wartości odżywcze swojej wcześniejszej płynnej postaci.